Groenestroomcertificaten zonnepanelen

Door middel van zonnepanelen wordt er op een milieuvriendelijke manier stroom opgewekt. We zien dan ook steeds meer daken van huizen met daarop zonnepanelen. Er komt nogal wat bij kijken als u zonnepanelen gaat kopen.

Na het plaatsen van de zonnepanelen kunt u groenestroomcertificaten gaan aanvragen. Dit is een vorm van subsidies waar u aanspraak kunt op maken na de aankoop van zonnepanelen.

U kunt groenestroomcertificaten aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt of VREG. 

Aanvragen van groenestroomcertificaten

Voordat u groenestroomcertificaten gaat aanvragen moet de zonnepaneleninstallatie voorzien zijn van een AREI-keuring. Zonder een AREI-keuring komt u niet in aanmerking voor groenestroomcertificaten.

Na de AREI-keuring heeft u één jaar de tijd om uw installatie aan te melden bij VREG. Ook moet uw installatie worden aangemeld bij uw netbeheerder.

Subsidies zonnepanelen

Vanaf 2013 krijgt u niet langer één groenstroomcertificaat per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit. Vanaf 2013 is een groenstroomcertificaat meer of minder afhankelijk van de zogenaamde bandingfactor.

Voor installaties van tem 10 kW bandingfactor, is er 4.348 kWh nodig voor één groenestroomcertificaat van 93 euro.

De prijzen van zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn erg gedaald de laatste jaren. Deze prijsdaling komt door de grote concurrentie tussen de aanbieders van zonnepanelen.

Vraag offertes aan voor een goed overzicht van de totale kosten van een zonnepaneleninstallatie. Neem de tijd voor het vergelijken van de offertes.
Deel deze pagina: