Het rendement van zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen en het rendement van zonnepanelen maken het steeds interessanter om ze aan te schaffen en op uw dak te plaatsen als een aanvulling op het elektriciteitsnet.

Zeker omdat het mogelijk is om elektriciteit aan het openbare net te leveren, is de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar komen te liggen. Hierbij geholpen door subsidies voor zonnepanelen die in diverse landen wordt gegeven op de aanschaf en plaatsing en/of op de elektriciteit die geleverd wordt aan het net.

rendement zonnepanelenWelke factoren hebben invloed op het rendement van zonnepanelen?

In de eerste plaats heeft de hellingshoek van het zonnepaneel een grote invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. In België moet die 35 tot 36 graden zijn om een optimale werking te hebben.

De zijwaartse hoek moet op vijf graden van het zuiden gericht zijn, zodat de zon er tijdens een dag zoveel mogelijk opvalt. Er zijn ook meedraaiende zonnepanelen, die leveren uiteraard meer stroom op.

Ook de oppervlakte van de zonnepanelen en het aantal zonnepanelen heeft een grote invloed op het rendement. Ook speelt het een grote rol of u energie aan het openbare net kan leveren. Zo niet, dan is er geen grotere opbrengst op dagen dat het systeem zijn maximale opslagcapaciteit heeft bereikt.

Uiteraard is het ook van belang hoe vaak de zon schijnt op de locatie waar u woont. Hoe meer de zon schijnt, hoe groter de opbrengst.

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen neemt nog steeds toe en is afhankelijk van het soort zonnepaneel dat u aankoopt. Het is dus zeer belangrijk dat u voor de aankoop van een soort zonnepanelen altijd nagaat wat het rendement ervan is. 

Het lijkt tegenstrijdig maar op warmere dagen leveren zonnepanelen minder stroom op dan op koude dagen. Dit heeft te maken met de geleiding van de materialen. 
Deel deze pagina: